Logotip del CB Grup Barna
El club va ser fundat l’any 1965. Aquest fet constata la tasca del club durant més de 50 anys de bàsquet al barri del Clot. El seu fundador, un home entusiasta, va canalitzar una entitat esportiva on s’acollia a tot el jovent del barri.

Tots coneixem que en aquella època l’esport no es practicava d’una manera massiva; de fet, només es realitzava a les escoles religioses i d’elit, ja que eren les que disposaven dels millors equipaments. Si els barris menys elitistes tenien llocs on es jugaven a bàsquet, tennis de taula o handbol, era gràcies a iniciatives personals. Es van aprofitar les senzilles instal·lacions de l’antic Rodó per dur a terme el projecte: que la gent jove del barri del Clot tingués un lloc per practicar l’esport.

Malgrat tot, el Grup Barna va continuar el seu camí, el tennis de taula es va deixar de practicar posteriorment, i així es va convertir en un club dedicat exclusivament al bàsquet. Repassant el seu historial esportiu ens adonem que és brillant, però cal esmentar que no és la rendibilitat esportiva el més representatiu del Club. En primer lloc, el Grup Barna és un club on els nois i noies que van a jugar i a aprendre bàsquet, es troben a gust i fan amistats, que en molts casos, són per a tota la vida. Amb això, s’intenta recalcar que la importància i força d’aquest club resideix en el col·lectiu de nois, familiars, entrenadors i directius que tots junts constitueixen una entitat sense ànim de lucre.

Història d’un nom i d’uns colors

La història del nom i els colors del club els trobem en els records de la gent gran, ja que la persona que coneixia la resposta a aquestes dues preguntes fa temps que ens va deixar. Unint fragments de la memòria col·lectiva de la gent gran, la història es podria escriure de la següent manera:

Quan Lluís Bouyssi, Joan Manuel Serrat i altres companys van tornar a la nostra ciutat, procedents de Tarragona, van decidir formar un “Grup de Barcelona d’antics estudiants de la Universitat Laboral de Tarragona”. El nom resultava ser molt llarg i es van limitar a posar “Barna” com a abreviatura usual de Barcelona, ​​i així va néixer la denominació de “Grup Barna”.

El tema del color és menys clar, però hi ha certes dades:

1.- Els primers partits que juga aquest grup d’amics ho fa amb la samarreta vermella que corresponia amb l’equip de la Universitat Laboral. Aquesta mateixa samarreta se segueix utilitzant en els diferents equips del “Grup Barna” durant la primera temporada, amb l’anècdota que els nombres eren retalls de plàstic cosits en aquestes samarretes.

2.- El color negre era el favorit de Lluís Bouyssi, que sempre vestia íntegrament del mateix.

Sembla lògic pensar que finalment Bouyssi va decidir unir el seu color favorit amb el que van venir utilitzant per mantenir una certa continuïtat. Així és com neix la samarreta negra combinada amb diferents vermells. La primera samarreta de màniga curta estava formada per un cos de color negre i mànigues vermelles, per tal de mantenir el color vermell de l’equip d’origen.

Així va ser, o així es creu, l’origen d’un nom i d’uns colors.

Pedrera

De l’esforç col·lectiu del Grup Barna, jugadores, jugadors, entrenadors, entrenadores i membres directius han aconseguit fites històriques per al bàsquet català. El club s’ha situat al llarg de la seva trajectòria entre els llocs de privilegi de qualsevol competició i ha aconseguit un planter de bons jugadors i jugadores que han destacat en equips de primera línia en el bàsquet català i espanyol:

 • GERMÁN GONZÁLEZ (Joventut de Badalona, ​​Manresa, Caixa de ronda, Caixa Canàries)
 • EDUARDO GONZÁLEZ (Premià, Canet, Vic)
 • JORDI GRAU, base internacional de la Selecció Juvenil Espanyola (Licor 43, Caixa de Ronda)
 • DOLORS CARBONELL, ex -internacional (Hispano Frances)
 • JORDI PARERA (FCBarcelona)
 • ALFREDO RIELO (Selecció Catalana Juvenil Campiona d’Espanya de Comunitats Autònomes)
 • RAMÓN BORDAS (Plus Pujol Lleida, TDK Manresa)
 • CÉSAR BRAVO (FC Barcelona, Ricoh Manresa)
 • ROGER GRIMAU (Joventut de Badalona, ​​Caprabo Lleida, FC Barcelona, Bilbao Basket, Bàsquet Manresa. Actual entrenador del primer equip del FC Barcelona)
 • IVÁN GARCÍA (FC Barcelona, CAI Zaragoza, Basket Zaragoza, Araberri Basket).
 • FABIAN TÉLLEZ (Entrenador del SEDIS la Seu d’Urgell de la Lliga Endesa)
 • AINHOA LÓPEZ (FC Barcelona, UNI Girona)

 


Des de la seva fundació del club, aquest ha seguit, com es pot observar, una trajectòria sempre ascendent. Des competir en les categories més baixes, fins a arribar a disputar els llocs de privilegi dins totes les categories fins a Lliga Femenina 2 en categoria femenina i lliga EBA en categoria masculina.

La silueta del nostre club s’ha projectat en els principals pavellons de Catalunya i fora d’ella. I encara queda molt camí per recórrer.

Força Barna!